de perfecte biefstuk

De Perfecte Biefstuk

Iedereen kan de perfecte biefstuk bereiden zoals ze dat in een goed restaurant doen. Een overheerlijke biefstuk die geen grijze randjes heeft als je hem opensnijdt, maar prachtig mooi van kleur is. En het is helemaal niet moeilijk. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, maar vandaag gebruiken we een koekenpan, een kerntemperatuurmeter en een oven (mijn kerntemperatuurmeter is de FANTAST van Ikea en kost € 8,99).

Als je biefstuk volledig in een pan bereidt, duurt het een tijdje voordat de binnenkant de juiste garing heeft. De buitenste rand van de biefstuk is dan echter al zo lang verhit, dat deze té gaar is. Dat is het grijze randje dat ontstaat en is zonde van je mooie stukje vlees. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Waarom dan niet helemaal in de oven bereiden? Als je je biefstuk niet vooraf in de pan zou bakken, zou deze geen mooie kleur hebben. En het oog wil natuurlijk ook wat. Daarnaast zorgt het bakken voor een licht knapperige buitenkant.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100°C. Hoe langzamer je het vlees laat garen dus hoe lager de oven, hoe malser het vlees wordt.

Verhit een klein beetje roomboter en wat plantaardige olie in een koekenpan. Zodra de pan licht begint te roken, zet je het vuur lager. Beweeg het vlees nu snel door de pan. Het enige dat je doet is kleur geven. Het vlees mag niet garen, dus blijf bewegen.

Haal het vlees uit de pan en strooi er wat peper en eventueel een klein beetje zout overheen.
Steek de kerntemperatuurmeter middenin het vlees. Heb je biefstukken van verschillende dikte, steek de temperatuurmeter dan in het dikste stuk vlees. Als er erg veel verschil in dikte is, kun je ervoor kiezen om het dunnere stuk iets later in de oven te leggen. Maar voor het mooiste resultaat moet je er eigenlijk altijd voor zorgen dat de stukken vlees ongeveer even dik zijn.

Stel de kerntemperatuurmeter in op 53°C en plaats het vlees in de oven. Zodra de temperatuur bereikt is, haal je het vlees uit de oven en doe je er aluminiumfolie overheen. Plaats de aluminiumfolie met de glimmende kant naar beneden! Veel mensen gebruiken aluminiumfolie altijd met de glimmende kant naar buiten. Wij zijn eksters, en houden wel van een beetje bling. Maar die glimmende kant is nu juist geprepareerd om met voedsel in aanraking te mogen komen. Nooit meer vergeten dus.

kerntemperatuurmeter
kerntemperatuurmeter

Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat het vlees nog verder nagaart. We willen namelijk een kerntemperatuur van 55°C behalen. Stel de kerntemperatuurmeter nu dus op 55°C in. 

Grofweg kun je de volgende eind kerntemperaturen gebruiken:

  • Rare: 50°C
  • Medium: 55°C
  • Well done: 60°C

Je kunt ervoor kiezen om je oven hoger te zetten dan 100°C. Het vlees zal dan sneller klaar zijn. Hou er dan wel rekening mee dat hoe hoger je de oven zet, hoe langer het vlees nagaart, dus hoe lager je oven kerntemperatuur moet zijn.

Zodra je kerntemperatuurmeter 55°C aangeeft is het tijd om te gaan genieten: je hebt zojuist een perfecte biefstuk bereidt!

We hebben er ook een video van gemaakt, zodat je precies kunt zien wat je moet doen.

 

Laat je ons weten of het gelukt is?

Discussie

Reacties (3)

  1. Goede beschrijving. Zelf heb ik in een grijs verleden ook wel eens eem methode geleerd zonder kerntemeratuurmeter. Door middel van je wijsvinger-duim, middelvinder-duim, ringvinger duim. Plaats de topjes op elkaar en druk met je wijsvinger van je andere hand op de muis van je hand. Die veerkracht komt overeen met rare, medium en well done. Voor als je tijdens een dropping de weg kwijt bent geraakt en al jaren verdwaald bent en de batterijen van je kerntemperatuurmeter op zijn en je net een koe hebt geslacht. Of zo.

    1. Hé AJ je hebt helemaal gelijk hoor. Met je vingers kun je inderdaad ook de gaarheid testen. Je moet dit dan alleen wel meerdere keren testen (= steeds je oven open) en het vergt wat oefening, maar het is zeker een optie.

  2. Als je de de biefstuk (gepeperd) in de oven van50*C legt – een uurtje- wordt de kerntemperatuur nooit hoger dan de ingestelde temperatuur. Ondertussen bereid jij het eten verder en als het zover is, doe je de biefstukken maximaal 10 tellen in de hete boter. Door het de warmte van de oven carameliseren de suikers van de biefstuk en bevinden zich nu aan de buitenkant: knapperig…
    Dit heb ik uit een boekje, ben de naam vergeten, maar het werkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.