Kerst traditie

Kerst traditie

Twee jaar geleden zijn we hier in huis gestart met Kerst traditieeen mooie Kerst traditie: rond Kerst gaan we de keuken in en bakken iets lekkers voor de bejaarden in het lokale bejaardenhuis die weinig bezoek  krijgen. De afgelopen 2 jaar waren het mini tulbandjes. Het is zo’n kleine moeite maar de reacties zijn zo hartverwarmend. Mijn dochter heeft er dan ineens voor een momentje 30+ opa’s en oma’s bij. 

Ik ben supertrots dat zij dit met haar 5 jaar zonder morren en juist met heel veel plezier doet: iets weggeven zonder er iets voor terug te krijgen. Alleen het zien van dat trotse koppie maakt het al meer dan waard. Een Kerst traditie om in ere te houden. 

Schuimpjes, schuimpjes en nog een schuimpjes

Dit jaar viel de keuze niet op tulbandjes, maar op heerlijke schuimpjes (meringues). Mierzoet maar wel lekker! En dat ziet er toch supergezellig uit zo met die spikkels.

Schuimpjes
Die schuimpjes zijn ook nog eens super makkelijk om te maken. Je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig: eieren en suiker (nou ja, ook een klein snufje zout). En van de eieren heb je alleen maar de eiwitten nodig. 

Let it snow, let it glow, let it wow!

Citroensap!

Het allerbelangrijkste als je schuimpjes gaat maken, is dat je keukengerei vetvrij is. Dus je moet een vetvrije kom en garde hebben. De makkelijkste manier om alles vetvrij te maken, is met een beetje citroensap. Doe wat citroensap op een keukenpapiertje en veeg hier alles goed mee af. 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed een bakplaat of -rooster met bakpapier. 

Bij het maken van schuimpjes moet je altijd twee keer zo veel suiker als eiwitten gebruiken. Dus als je een eiwit hebt van 30 gram, dan gebruik je 60 gram fijne kristalsuiker. Met 3 eiwitten kun je een bakplaat vol schuimpjes maken. 

Begin met het splitsen van de eieren: je moet het eiwit en het eigeel (de dooier) van elkaar scheiden. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de dooier heel blijft, want als er eigeel bij het eiwit komt kun je de eiwitten niet meer stijf kloppen.

Doe de eiwitten in je mengkom en voeg een snufje zout toe. Begin langzaam te kloppen. Je zult zien dat er kleine belletjes ontstaan. Voer de snelheid van je mixer/keukenmachine op en wacht tot het eiwit volume krijgt. 

Eiwit belletjes
Er ontstaan kleine belletjes
Eiwit stijve pieken
Het eiwit krijgt volume

Zet je mixer nu op halve snelheid en voeg 1 eetlepel suiker toe. Als de suiker opgenomen is door het eiwit voeg je de tweede lepel toe en als ook die is opgenomen de derde en zo verder. Als je de helft van de suiker hebt toegevoegd mag je wat sneller suiker toevoegen. Heb je alle suiker toegevoegd, zet je mixer dan op een lagere snelheid en blijf nog even door kloppen tot alle suikerkristallen zijn opgenomen. Er mogen geen harde stukjes suiker meer in je eiwit zitten. Hoe weet je of dit het geval is? Proeven! 

Als het eiwit goed stijf is, kun je de mengkom boven je hoofd op zijn kop houden zonder dat er iets uitvalt. Probeer het maar eens!

Vul een spuitzak met het stijfgeklopte eiwit en spuit mooie vormpjes op het bakpapier. Heb je geen spuitzak? Geen probleem, want ook met een lepel kun je schuimpjes maken. Schep je lepel vol en veeg met je vinger het eiwit op het bakpapier. Je kunt er nu, net zoals wij gedaan hebben, nog sprinkels op doen. Dat staat wel zo vrolijk.

Schuimpjes

Zet de schuimpjes ongeveer 30 tot 45 minuten in de oven. Zet de oven uit en laat de schuimpjes in de oven met de deur dicht nog even afkoelen. Wij vinden het lekker als de binnenkant nog een beetje zacht is, maar als je ze helemaal krokant (droog) wil hebben moet je ze bij 80 à 90°C in de oven zetten en langer bakken.

SchuimpjesEen aantal schuimpjes in een transparant zakje met een leuk label eraan: wij zijn er klaar voor om ze morgen in het bejaardenhuis uit te delen! Mooie Kerst traditie toch?

Fijne feestdagen en tot ziens bij

 

Discussie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.