Courgette balletjes
Van de week heb ik een paar hele mooie courgettes gekregen. Vers uit de volkstuin, dus onbespoten en veel groter dan uit de supermarkt. Nu eindigen de courgettes bij ons vaak als lekker soepje (met kruidenkaas en kerrie – dat recept zal ik ook nog wel eens delen), maar dit keer besloot ik er iets anders van te maken. Dus 1 courgette werd gebruikt om overheerlijke vegan brownies van te maken. Die moet je zeker ook een keer proberen! Zonder eieren, zonder boter en toch zo heerlijk smeuig. Om je vingers bij af te likken.
De andere courgette (een gele) heb ik gebruikt voor het maken van balletjes. Ik denk dat ook kinderen die niet van groente houden, deze erg lekker zullen vinden. Je kunt de balletjes als groente bij het avondeten serveren, maar ook met een sausje bij de borrel.
Ingrediënten
- 1 courgette (kleur maakt niet uit)
- 2 eieren
- 25 gram paneermeel
- 1 witte boterham zonder korsten (verkruimeld)
- 125 gram geraspte kaas
- peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rasp de courgette en wring met een theedoek of kaasdoek al het vocht eruit.
Doe de courgette in een kom en doe er alle overige ingrediënten bij. Meng het geheel goed door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Nu mag je lekker met je handen aan de gang. Het is een beetje kleverig, maar dat geeft niks. Maak met je handen balletjes van het courgette mengsel en leg deze op de bakplaat. Probeer ze allemaal ongeveer even groot te maken.
Zet het geheel zo’n 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 20 minuten even of de balletjes al klaar zijn. De baktijd hangt af van hoe groot je de balletjes gemaakt hebt.
Serveer de balletjes bij het avondeten of met een sausje bij de borrel.
Dat ziet er leuk uit en het is weer eens iets anders.
Super goed idee. Dat ga ik zeker proberen.
Een lekkere vervanger voor de gehaktballetjes in de spaghetti!