Grillworst met kaas

van de barbecue

Folie overlappen
Grillworst inpakken
Strak oprollen
Goed dichtbinden
Grillworst met kaas

Grillworst met kaas
Zelf grillworst maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt hem met of zonder vulling maken (ik vind hem erg lekker gevuld met kaas) en naar eigen smaak kruiden toevoegen. Lekker op een boterham of gewoon bij de borrel.
Ingrediënten
  1. 300 gram kipgehakt
  2. 75 gram kaas aan 1 stuk
  3. 1,5 à 2 eetlepels grillkruiden (onderaan vind je een recept)
  4. Daarnaast heb je ook nog plastic huishoudfolie nodig.
Bereidingswijze
  1. Snij de kaas in vierkante blokjes van ongeveer 1 cm. Meng het kipgehakt met 1 theelepel van de grillkruiden en meng er vervolgens de kaasblokjes doorheen.
  2. Leg 2 velletjes plastic folie overlappend op het aanrecht en leg hier het gehaktmengsel op. Verdeel dit enigszins gelijkmatig tot je een worst hebt van ongeveer 5 cm doorsnee. Vouw nu het plastic folie er een stukje overheen en rol het geheel op. Maak aan een zijde het folie dicht door het dicht te rollen (als een snoeppapiertje) en rol hierna ook de andere zijde dicht waarmee je het geheel op spanning brengt. Pas op dat er niet teveel lucht in blijft zitten. Rol er voor de zekerheid nog 2 lagen plastic folie omheen. Leg de grillworst nu minimaal een uur in de koelkast.
  3. Zelf maak ik gebruik van een sous vide apparaat dat het water dat je nodig hebt om de grillworst te garen op een constante temperatuur houdt. Heb je die nou niet, breng dan een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur uit en legt de worst er in. Als deze boven drijft kun je er een schoteltje op leggen zodat de worst volledig onder water staat. Check af en toe of het water niet teveel afkoelt. Is dat het geval dan moet je het vuur weer even aan zetten. Idealiter heeft het water een temperatuur van tussen de 75 en 80 graden. Controleer na een uur of de grillworst een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Als dat het geval is mag je de grillworst uit de pan nemen. Zo niet, dan laat je deze nog wat langer garen. Ik doe er in dat geval nog een laag plastic overheen, zodat het geheel niet leegloopt door het gaatje dat je geprikt hebt met de temperatuurmeter.
  4. Laat de grillworst enigszins afkoelen en steek ondertussen de barbecue aan (of verwarm de oven). Deze moet tussen de 180 en 200 ℃ zijn. Verwijder het plastic van de grillworst, dep deze droog en rol deze door een eetlepel grillkruiden tot de worst helemaal bedekt is. Grill de worst in 10 minuten rondom krokant op de barbecue met directe hitte (of in de oven).
Opmerkingen
  1. Uiteraard kun je de kruiden naar eigen smaak aanpassen. Ik heb het grillkruiden mengsel gebruikt uit het boek Spice Wise Too. Deze mix kun je overal op gebruiken (vis, vlees, groenten, etc.) dus maak meteen een grotere hoeveelheid. Ik heb voor het goed mengen van mijn rubs/mixen een klein koffiemolentje aangeschaft.
Grillkruiden
  1. • 3 delen gemalen selderijzaad
  2. • 2 delen gedroogde majoraan
  3. • 4 delen rietsuiker
  4. • 2 delen gemalen witte peper
  5. • 2 delen gemalen zwarte peper
  6. • 9 delen paprikapoeder
  7. • 1 deel gemalen nootmuskaat
  8. • 1 deel cayennepeper
  9. • 1 deel knoflookpoeder
  10. • 2 delen uienpoeder
Print
de kleine koksmuts https://dekleinekoksmuts.nl/wp/

Discussie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.