Peperkoekhuisje
Gingerbread House



Peperkoekhuisje (Gingerbread House)
2020-12-12 15:14:07
Deze stond al langere tijd op mijn wensenlijstje om een keer te maken. De meeste recepten die ik tegenkwam vroegen om 'melasse', een ingrediënt dat niet makkelijk te vinden is in Nederland. Ik besloot dit te vervangen door schenkstroop (die je ook gebruikt op pannenkoeken).
Onderaan het recept kun je het template downloaden dat je kunt gebruiken om het huisje te maken. Met onderstaande hoeveelheden en het bijgevoegde template kun je 2 peperkoekhuisjes maken.
Ingrediënten
- 375 gram bloem
- ¼ theelepel baking soda (gebruik niet teveel, want dan zet het deeg teveel uit)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel gemalen piment
- ¼ theelepel zout
- 85 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine of donderbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 120 milliliter schenkstroop
- 2 eetlepels water
Voor het glazuur
- 275 gram poedersuiker
- 2 eetlepels meringue poeder
- 60 ml water
Voor de versiering
- Verschillende soorten snoepjes naar wens
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte. Voorzie 2 bakplaten van bakpapier. Print de template voor het huisje en knip de delen uit (je kunt het template onderaan het recept downloaden).
- Zeef de bloem samen met de baking soda in een grote kom. Voeg gember, kaneel, piment en zout toe en meng door elkaar.
- Mix de boter samen met de basterdsuiker in een keukenmachine of met een handmixer op medium snelheid tot het een glad en romig geheel is. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg het ei, water en de suikerstroop toe en mix op hoge snelheid tot het goed vermengd is.
- Voeg vervolgens het bloem mengsel toe en mix op lage snelheid tot het 1 geheel is. Het wordt een redelijk dik en zeer plakkerig deeg. Verdeel het in 2 delen en verpak strak in plasticfolie. Koel minimaal 2 uur – maar bij voorkeur 24 uur – in de koelkast.
- Leg een stuk bakpapier op je aanrechtblad, bestrooi met bloem en leg daarop het deeg. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem. Je kunt ervoor kiezen om ook bovenop een bakpapiertje te leggen voor het uitrollen. Het deeg is namelijk erg plakkerig. Ik heb het zonder gedaan, maar wel gezorgd dat ik steeds het deeg aan boven- en onderzijde voorzag van genoeg bloem, zodat het niet bleef plakken.
- Rol het deeg nu uit tot plakken van ongeveer 5 mm dik. Strooi er weer een beetje bloem op, leg er de uitgeprinte delen van het huisje op en snij deze uit. Let op: ieder deel moet je 2 keer uitsnijden. Je kunt de voorzijde bijvoorbeeld nog voorzien van een deuropening, of raampjes uitsnijden.
- Leg de verschillende delen voorzichtig op de 2 bakplaten. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de delen zit, want het zet nog enigszins uit. Bak in ongeveer 18 minuten af (tot de randen lichtjes donkerder kleuren).
- Laat de onderdelen volledig afkoelen, op een vlakke ondergrond.
Voor het glazuur
- Meng de poedersuiker met het meringue poeder. Voeg vervolgens het water toe en meng tot het een geheel is. Het moet redelijk stevig zijn: als je met een lepel over de bodem gaat, moet je een pad kunnen trekken. Is het te vloeibaar kun je beetje bij beetje poedersuiker toevoegen. Is het te vast, dan voeg je langzaamaan wat water toe.
- Zet het huisje deel voor deel in elkaar, door het met het glazuur vast te zetten. Het makkelijkst is om dit eerst volledig te laten drogen (4 tot 6 uur) voordat je begint met decoreren.
- Versier het huisje door snoepjes met glazuur vast te zetten.
Print
de kleine koksmuts https://dekleinekoksmuts.nl/wp/
Discussie
Laat een reactie achter