Kaneel Rozijnenbrood

Met zo’n 10 minuten voorbereidingstijd en veel geduld maak je het lekkerste brood! Zoals dit overheerlijke kaneel rozijnenbroodje.

Ingrediënten
Bol-deeg-2
Brood afkoelen
Brood maken

Kaneel Rozijnenbrood
Met zo’n 10 minuten voorbereidingstijd en veel geduld maak je het lekkerste brood! Zoals dit overheerlijke kaneel rozijnenbroodje.
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
18 uur 50 min
Voorbereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
18 uur 50 min
Ingrediënten
 1. 400 gram bloem
 2. 1/2 pakje instant gist (ong. 3,5 gram)
 3. 2 theelepels zout (ong. 12 gram)
 4. 2 theelepels suiker (ong. 10 gram)
 5. 2 theelepels kaneel (ong. 5 gram)
 6. 150 gram rozijnen
 7. 375 ml water
 8. een kom die groot genoeg is om het deeg in te laten rijzen
 9. een gietijzeren braadpan die in de oven mag met deksel (een zogeheten 'Dutch Oven') - geen probleem als je deze niet hebt, je kunt ook bakpapier gebruiken
 10. huishoudfolie
Bereidingswijze
 1. Doe de bloem, gist, suiker, kaneel en het zout in de kom en mix alles goed door elkaar met een vork. Voeg daarna ook de rozijnen toe en mix ook er doorheen.
 2. Voeg nu 375 ml water toe en mix met een vork totdat alles goed gecombineerd is. Niet teveel roeren! Het kan zijn dat het deeg wat droog lijkt, maar dat geeft niks (als je de juiste hoeveelheden hebt gebruikt).
 3. Dek je kom af met huishoudfolie en laat op het aanrecht staan. Nu begint het wachten: 12 tot 18 uur niks doen. Het deeg gaat nu rijzen; dit betekent dat het deeg gaat uitzetten. Het heeft tot doel om het luchtiger te maken, waardoor het lichter verteerbaar wordt.
 4. Als het deeg klaar is met rijzen (na 12 tot 18 uur), zet dan de gietijzeren braadpan met deksel in de oven en verwarm deze voor op 230°C. Bestrooi je schoongemaakte aanrecht licht met wat bloem. Strooi een beetje bloem op het deeg en op je handen en vorm van het deeg een mooie bol. Als het heel erg plakt gebruik je nog wat bloem. Leg je bol op het aanrecht en zet je kom er overheen totdat de oven voorverwarmd is.
 5. Snij de bol op 3 plekken licht in met een broodmes. Haal de gietijzeren pan uit de oven, bestrooi licht met wat bloem en leg de bol er voorzichtig in. LET OP: de pan is heel erg heet dus pas op dat je je niet verbrandt! Doe het deksel op de pan en zet in de oven. Haal na 25 minuten het deksel eraf en bak nog 15 minuten zonder deksel.
 6. Als je geen gietijzeren braadpan hebt, kun je ook bakpapier of een pizzasteen gebruiken. Verwarm ook in dit geval de oven voor op 230°C en zet een ovenschaal onderin de oven. Zodra je het broodje in de oven legt, vul je de ovenschaal met een kopje water. De stoom zorgt ervoor dat je een knapperige korst krijgt. Bak het broodje 40 minuten.
 7. Haal je broodje uit de pan en laat goed afkoelen op een rekje. Ook nu heb je weer veel geduld nodig, want je moet wachten tot het brood afgekoeld is voordat je het gaat snijden.
 8. Als je broodje afgekoeld is kun je er mooie sneetjes van snijden. Besmeer ze met roomboter en genieten maar!
Print
de kleine koksmuts https://dekleinekoksmuts.nl/wp/

Discussie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.