Basis pastadeeg

Dit is een basis recept voor het maken van vers pastadeeg. Van dit deeg kun je allerlei pastavarianten (bijvoorbeeld tagliatelle of spaghetti) maken.

tagliatelle
ravioli

Basis pastadeeg
Dit is een basis recept voor het maken van vers pastadeeg. Je kunt voor het gemak uitgaan van 100 gram meel op 1 ei per (volwassen) persoon.
Voorbereidingstijd
30 min
Kooktijd
3 min
Voorbereidingstijd
30 min
Kooktijd
3 min
Ingrediënten
 1. 200 gram durum meel (semola di grano duro)
 2. 2 eieren
 3. snufje zout
 4. olijfolie (eventueel)
Bereidingswijze
 1. Maak op het aanrecht een hoopje van het meel (vermengd met een snufje zout) en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Klopt met een vork de eieren los terwijl je steeds een beetje meel van de zijkant meeneemt. De randen fungeren als een soort dam, dus pas op dat je dit wandje niet kapot maakt. Als bijna al het ei opgenomen is door het meel kun je lekker met je handen gaan kneden.
 2. Je moet net zolang kneden totdat je een mooi egaal, soepel en elastisch deeg hebt. Als je het deeg met je vinger indrukt moet het terugveren. Dit kan best een minuut of 10 duren. Als je deeg te droog is kun je een klein beetje olijfolie toevoegen. Is het te plakkerig doe er dan nog wat meel bij.
 3. Wikkel het deeg nu in een stukje plastic folie en laat het een half uurtje rusten.
 4. Nu kun je van het deeg bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle maken. Het makkelijkst gaat dit met een pastamachine. Je moet de pasta echt dun uitrollen omdat de pasta in kokend water zoveel water opneemt dat het ongeveer 2,5 keer zo dik wordt. Je kunt de pasta uiteraard ook uitrollen met een deegroller.
 5. Verse pasta hoef je maar heel even te koken, meestal maar zo'n 2 à 3 minuten. Maar zoals altijd bij koken is het het belangrijkste dat je proeft om te zien of de pasta gaar is.
Opmerkingen
 1. Je kunt uitgaan van 80 à 100 gram meel per persoon
 2. Per 100 gram meel gebruik je 1 ei
 3. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken om het deeg te maken
Print
de kleine koksmuts https://dekleinekoksmuts.nl/wp/

Discussie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.