Meringues

…oftewel schuimpjes. Mierzoet maar wel lekker. Wij vinden het lekker als de binnenkant nog een beetje zacht is.

Kerst traditie
Schuimpjes

Meringues (oftewel schuimpjes)
Voorbereidingstijd
45 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
50 min
Voorbereidingstijd
45 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
50 min
Ingrediënten
  1. 3 eieren
  2. ongeveer 180 gram fijne kristalsuiker
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed een bakplaat of -rooster met bakpapier.
  2. Bij het maken van schuimpjes moet je altijd twee keer zo veel suiker als eiwitten gebruiken. Dus als je een eiwit hebt van 30 gram, dan gebruik je 60 gram fijne kristalsuiker. Met 3 eiwitten kun je een bakplaat vol schuimpjes maken.
  3. Begin met het splitsen van de eieren: je moet het eiwit en het eigeel (de dooier) van elkaar scheiden. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de dooier heel blijft, want als er eigeel bij het eiwit komt kun je de eiwitten niet meer stijf kloppen.
  4. Doe de eiwitten in je mengkom en voeg een snufje zout toe. Begin langzaam te kloppen. Je zult zien dat er kleine belletjes ontstaan. Voer de snelheid van je mixer/keukenmachine op en wacht tot het eiwit volume krijgt. Zet je mixer nu op halve snelheid en voeg 1 eetlepel suiker toe. Als de suiker opgenomen is door het eiwit voeg je de tweede lepel toe en als ook die is opgenomen de derde en zo verder. Als je de helft van de suiker hebt toegevoegd mag je wat sneller suiker toevoegen. Heb je alle suiker toegevoegd, zet je mixer dan op een lagere snelheid en blijf nog even door kloppen tot alle suikerkristallen zijn opgenomen. Er mogen geen harde stukjes suiker meer in je eiwit zitten. Hoe weet je of dit het geval is? Proeven!
  5. Als het eiwit goed stijf is, kun je de mengkom boven je hoofd op zijn kop houden zonder dat er iets uitvalt. Probeer het maar eens!
  6. Vul een spuitzak met het stijfgeklopte eiwit en spuit mooie vormpjes op het bakpapier. Heb je geen spuitzak? Geen probleem, want ook met een lepel kun je schuimpjes maken. Schep je lepel vol en veeg met je vinger het eiwit op het bakpapier.
  7. Zet de schuimpjes ongeveer 30 tot 45 minuten in de oven. Zet de oven uit en laat de schuimpjes in de oven met de deur dicht nog even afkoelen. Wij vinden het lekker als de binnenkant nog een beetje zacht is, maar als je ze helemaal krokant (droog) wil hebben moet je ze bij 80 à 90°C in de oven zetten en langer bakken.
Print
de kleine koksmuts https://dekleinekoksmuts.nl/wp/

Discussie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.